1. Which of these calculations produces a multiple of 5

A. 1 x 2 + 3 + 4
B. 1 + 2 x 3 + 4
C. 1 x 2 + 3 x 4
D. 1 + 2 x 3 x 4
E. 1 x 2 x 3 x 4

2. All of the forty theives were light-fingered, but only 2 of them were caught red-handed. What percentage is this?

A. 2%
B. 5%
C. 10%
D. 20%
E. 50%

3. At Spuds-R-Us, a 2.5kg bag of potatoes costs £1.25. How much would one tonne of potatoes cost?

A. £5
B. £20
C. £50
D. £200
E. £500

4. King Harry's arm is twice as long as his forearm, which is twice as long as his hand, which is twice as long as his middle finger, which is twice as long as his thumb. His new bed is four arms long. How many thumbs is this?

A. 16
B. 32
C. 64
D. 128
E. 256

5. The faces of a cube are painted so that any 2 faces with a common edge have different colours. What is the smallest number of different colours required?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6

6.Which of the following has the smallest value?

A. 1/2 - 1/3
B. 1/3 - 1/4
C. 1/4 - 1/5
D. 1/5 -1/6
E. 1/6 - 1/7

7. In 1833 a ship arrived in Culcatta with 120 tons of its cargo of ice remaining. One third of its original cargo was lost because it melted. How many tonnes were there on board when the ship set off?

A. 40
B. 80
C. 120
D. 150
E. 180

8. A solid wooden cube is painted blue on the outside. The cube is then cut into eight smaller cubes of equal size . What fraction of the total surface area of these new cubes is blue?

A. 1/8
B. 1/3
C. 3/8
D. 1/2
E. 3/4

9. An active sphagnum bog deposits a depth of about 1 metre of peat every 1,000 years. Roughly how many millimeters if that per day?

A. 0.0003
B. 0.003
C. 0.03
D. 0.3
E. 3

10. Granny swears she is getting younger. She has calculated that she is four times as old as I am now, but remembers that five years ago she was five times as old as I was at the time. What is the sum of our ages now?

A. 95
B. 100
C. 105
D. 110
E. 115

11. If all the whole numbers from 1 to 1000 inclusive are written down, which diget appears the smallest number of times?

A. 0
B. 2
C. 5
D. 9
E.None: no digit appears fewer times than any other

12. On a digital clock displaying hours, minutes and seconds, how many times in each 24-hour period do all six digits change simultaneously?

A. 0
B. 1
C. 2
D. 3
E. 24

13. In a 7-digit numerical code each group of four adjacent digits adds to 16, and each group of five adjacent digits adds to 19. What is the sum of all 7 digits?

A. 21
B. 25
C. 28
D. 32
E. 35

14. The list 2, 1: 3, 2: 2, 3: 1, 4: describes itself, since there are two 1's, three 2's, two 3's and one 4. There is exactly one other list of eight numbers containing only the numbers 1, 2, 3 and 4 that, in the same way, describes the numbers of 1s, 2s, 3s and 4s, in that order. What is the total number of 1s and 3s in this other list?

A. 2
B. 3
C. 4
D. 5
E. 6

Answers: 1D, 2B, 3E, 4C, 5B, 6E, 7E, 8D, 9B, 10B, 11A, 12D, 13B, 14E

Jonathan Saad